Forum www.ochrona2007up.fora.pl Strona Główna
Zaloguj

Żywienie- kolokwium
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.ochrona2007up.fora.pl Strona Główna -> odpady wszelkie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Interista




Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw 17:58, 26 Lis 2009    Temat postu: Żywienie- kolokwium

Oto notatki z ćwiczeń żywcem przepisane z zeszytu w formie ściągi:

[link widoczny dla zalogowanych]

Ktoś z Was wie,czy na kolosie mają być pytania dotyczące ostatnich ćwiczeń (z 20.11) Question


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Joasia




Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 136
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:48, 26 Lis 2009    Temat postu:

Tak, beda rzeczy z 20.11.09. wszystko co do tej pory mielismy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Interista




Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw 20:01, 26 Lis 2009    Temat postu:

Dopisałem metody oznaczania wartości pokarmowej białka z 20.1:

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aska
Administrator



Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 390
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ponikwoda

PostWysłany: Czw 14:37, 14 Sty 2010    Temat postu:

niech ktoś kto napisał sobie wyłumaczenie tej tabelki z końca ćwiczeń co się z czym mnoży co dodaje i tak dalej, przepisze to i wrzuci, hmm?? plis plis :>

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
andrzej




Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 19:52, 20 Sty 2010    Temat postu:

uwaga!!! uwaga!!! mam pytania na żywienie egzam jaki był w tamtym roku...

1. Pasza zawiera przynajmniej ?
2. Partia paszy oddana do laboratorium to ?
3. Śrutowanie ?
4. Składnikiem odżywczym nie jest ?
5. W skład łubinu wchodzi ?
6. Głód wywołuje ?
7. Na co działają alkaloidy ?
8. W którym składniku występuje azot proteinogenny ?
9. Białko – główna funkcja to?
10. Jaka struktura w białku jest najważniejsza?
11. Włókno surowe ulega hydrolizie w ?
12. Strawność pozorna to ?
13. Co to jest stawność rzeczywista ?
14. Aminokwasem syntetycznym nie jest ?
15. Najważniejszymi tłuszczami dla zwierząt są ?
16. Czynnikiem przeciwmiażdżycowym jest ?
17. Aminokwasy względnie egzogenne ?
18. Ekstruzja zachodzi ?
19. coś o beta –glukanach
20. Do włókna surowego nie należą ?
21. W soku żołądkowym występuje enzym ?
22. Skrobia ostatecznie rozkładana jest w ?
23. Białko jest rozkładane w jamie gębowej u ?
24. Rozkład enzymatyczny skrobi ?
25. W łubinie głównym składnikiem antyżywieniowym są ?
26. Z białkiem pokarmowym kompleksy tworzą ?
27. Składnikiem antyżywieniowym nie jest ?
28. Śruta pszenna w porównaniu do ziarna pszenicy
29. Produktem trawienia skrobi w żwaczu jest?
30. Żywieniowo użytecznym polisacharydem nie jest ?
31. Wartość pokarmowa białka ?
32. Fityny ?

wersja 2 (prawie to samo)
1. pasza zawiera przynajmniej. (1 składnik odżywczy, który jest strawny)
2. partia paszy oddana do laboratorium to ( próba reprezentatywna)
3. Śrutowanie ( zabieg fizyczny, rozkruszenie ziarna na kilka fragmentów, dot ziarna zbóż i motylkowatych, otrzymujemy śrutę)
4. Składnikiem odżywczym nie jest
5. w skład łubinu wchodzi (alkaloidy)
6. głód wywołuje (brak glukozy)
7. fityny
8. na co działają alkaloidy (na układ nerwowy, alkaloidy mogą tez działać na układ trawienny - pseudoalkaloidy. Na układ nerwowy działają alkaloidy własciwe.)
9. W którym składniku występuje azot proteinogenny (białko właściwe (peptydy, polipeptydy))
10. Białko – główna funkcja to (dostarczenie odpowiednich aminokwasów)
11. jaka struktura białka jest najważniejsza (I-rzędu)
12. włókno surowe ulega hydrolizie w
13. strawność pozorna to (różnica między ilością pobranego składnika a wydalonego go w kale)
14. strawność rzeczywista jest
15. co to jest strawność rzeczywista
16. aminokwasem syntetycznym nie jest (lizyna, metionina)
17. najważniejszymi tłuszczami dla zwierząt są (tłuszcze właściwe)
18. czynnikiem przeciwmiażdżycowym jest
19. aminokwasy względnie egzogenne
20. ekstruzja zachodzi (w wysokiej temperaturze w 130 st)
21. cos o beta-glukanach
22. do włókna surowego nie należą
23. w soku żołądkowym występuje enzym (pepsyna, endopeptydazy)
24. skrobia ostatecznie rozkładana jest w (jelicie)
25. białko jest rozkładane w jamie gębowej u (krowy)
26. rozkład enzymatyczny skrobi
27. w łubinie głównym składnikiem antyżywieniowym są (alkaloidy)
28. z białkiem pokarmowym kompleksy tworzą
29. składnikiem antyżywieniowym nie jest
30. fityny
31. strawność rzeczywista nie zależy od
32. strawność rzeczywista.
33. ekstruzja to (ekstruzja to obróbka termiczna pasz, (działanie wysoką temperaturą)
-poprawia strawność poszczególnych składników paszy
-obniża zawartość zw anty żywieniowych
-przedłuża okres przydatności paszy
-eliminuje niepożądane mikro organizmy)
34. śruta pszenna w porównaniu do ziarna pszenicy
35. produktem trawienia skrobi w żwaczu jest (kw. propionowy)
36. żywieniowo użytecznym polisacharydem nie jest
37. wartość pokarmowa białka (wartość użyteczności metabolicznej)
38. pasza musi zawierać


5 rok rowniez mial Zywienie z prof. Pisarskim ale mieli pytania otwarte oto przyklady tych pytan:
-włókno surowe
-trawienie białka w żwaczu
-fitaza
-ostatnie wyklady czyli metody przetwarzania pasz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez andrzej dnia Śro 20:11, 20 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ToTenCham




Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wziąć darmową Vodę

PostWysłany: Czw 18:31, 21 Sty 2010    Temat postu:

1 bilansujesz dane z tabelki
2 ilosc azotu mnozysz przez 6.02 wychodzi ci ilosc bialka w gramach (w tym algorytmie to bedzie stala "B")
3 bialko moiesni zawiera zawiera 52.5% C wiec ulkladamy proporcje

B => 100%
ilosc wegla ktora poszla do bialka -=> 52,5%

4 wynik odejmujemyod wartosci wegla ktora wyjdzie z bilansu czego wynikiem jest ilosc wegla ktora pojdzie na tłuszcz zapasowy


5 76,5% tłuszczu zapasowego to wegile wiec

wynik z ptk4 => 76.5%
ilosc tluszczu=> 100%
6 sumujemy ilosc bialka B i ilosc tluszczu i mamy mase o ktora zwierze przytylo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BezstronnyObserwator




Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią 14:23, 22 Sty 2010    Temat postu:

A wie ktoś ajk obliczyć współczynnik strawności?? Jak ma się tą tabelkę co on daje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tehak




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:34, 22 Sty 2010    Temat postu:

Ilość paszy to 100% z proporcji obliczasz ile gram jest np : Baw - w paszy a ile w kale który też traktujesz jako 100% mając już obie te wartości strawność liczysz ze wzoru
Ws=sub pobrana - sub wydalona/sub pobrana * 100%
I tak adekwatnie do każdego składnika paszy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BezstronnyObserwator




Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią 18:10, 22 Sty 2010    Temat postu:

Dzięki wielkie za pomoc! Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez BezstronnyObserwator dnia Pią 20:01, 22 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BezstronnyObserwator




Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią 20:32, 22 Sty 2010    Temat postu:

Nie jest napisane że to jest Jezus. Mi przypomina mojego kolegę.Smile

Ale jeżeli Cie to razi to usunę.

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez BezstronnyObserwator dnia Pią 20:43, 22 Sty 2010, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ala




Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 70
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:06, 25 Sty 2010    Temat postu:

ma ktos moze przedostatni wyklad z zywienia? bylabym bardzo wdzieczna

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
eewelinaa




Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:51, 25 Sty 2010    Temat postu:

Wymogi enzymów paszowych:
-dostosowanie do substratu
-stabilność
-termostabilność
-odporność na odczyn środowiska przewodu pokarmowego
-odporność na działanie proteaz przewodu pokarmowego
-synergizm względem innych dodatków paszowych
Antybiotyki- stosowane od dawna, pierwsze próby były nieudolne. Powinno się stosować tylko antybiotyki, których nie stosuje medycyna weterynaryjna lub człowiek. Jest to metabolit, produkt grzybów jednokomórkowych. Działa bójczo lub statycznie na bakterie gram + lub -, powoduje ograniczenie populacji bakterii. Mikroorganizmy produkują metabolity, podrażnia to błony śluzowe jelita, powodując wzrost jej grubości. Po zastosowaniu antybiotyków układ ten wraca do normy, jelita stają się cieńsze. Ich skuteczność zależy od ilości i gatunku występujących mikroorganizmów. Są bardzo skuteczne w warunkach gorszych, są mniej skuteczne w warunkach dobrych.
U zwierząt o wyjałowionym przewodzie pokarmowym nie doprowadzi to do żadnych skutków. Poprawiają efektywność produkcji zwierzęcej nawet o kilkanaście %, obecnie są one eliminowane. U drobiu pozostał 1- abilatycyna u świń 2- jest to wymóg UE. Aby mogłyby być stosowane nie mogą wchłaniać się z przewodu pokarmowego.
Koksydiostatyki- niektóre z nich to antybiotyki (kokcydioza- choroba pierwotnia, wywołana przez stadia kokcydiów- na tym poziomie najlepiej stosować preparaty aby uniknąć ich rozwoju- kokcydiostatyki lun antybiotyki chemiostatyczne.
Probiotyki- są to żywe kultury bakterii wyselekcjonowanych mikroorganizmów, produkują dużo kw. mlekowego. Efekt działania: stymulują, kolonizują przewód pokarmowy, powlekają jelita błoną, produkując kw. mlekowy zakwaszają środowisko. Nie lubią mikroorganizmów patogennych. Produkują substancje o działaniu zbliżonym do antybiotyków, produkują także enzymy wspomagające trawienie. Są mniej efektywne niż antybiotyki paszowe, poprawiają o 5% produkcję. Narażają zwierzęta na stres (znaczenie przenoszenie z budynku do budynku, odstawianie od matek)- łagodny stres.
Prebiotyki- (preprobiotyki), substancje chem., składniki pokarmowe np. fruktany poli. i oligo (banany), nie są trawione w przewodzie pokarmowym ale są pożywką dla mikroorganizmów.
Konserwanty- nie dopuszczają do namnażanie się w paszy grzybów prymitywnych, toksynotwórczych- ochratoksyny (pojawia się często na ziarnie zbóż) i trichoteceny, zearaleon. Substancja czynna są tu kw. fosforowy, propionowy i mrówkowy- uniemożliwiają rozwój grzybów toksynotwórczych.
Detoksykanty (odtruwacze) – substancje mające właściwości takie, że bardzo selektywnie łączą się z mycotoksynami: glinokrzemiany łączą się z mycotoksyną, unieczynniają ją. Przechodzi ona przez przewó pokarmowy jako kompleks, nigdzie się nie przedostaje i jest wydalona.
Przeciwutleniacze:
Fazy autooksydacji
-faza inicjacji - (światło ciepło
-faza rozwinięcia - wolne rodniki powstają przez autooksydacją
-mechanizm autooksydacji
W dawce gdy znajduje się dużo tłuszczu autooksydacja może występować SPONTANICZNIE. Powstają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób cywilizacyjnych (serca, nowotworowe). Wolny rodnik szybko łączy się z H co daje inne rodniki. Trzeba zablokować ich działanie cząsteczkami przeciwutleniacza, tworzy się kompleks. Nie pozwala na powstanie lawinowych wolnych rodników. Należą tu 2 związki: BHT, BHA- przeciwutleniacze syntetyczne. Przeciwutleniacze naturalne- wit. C i E i wspomagający ją selen.
Oligomery niektórych cukrów (fruktozy, mannowy, glukozy)
Oligomannan- mikroorganizmy są pokryte lektynami, wykorzystuje się powinowactwo lektyn do niektórych cukrów, cukier je oblepia i nie pozwala na wszczepienie w ściany jelita. Mangany bardzo dokładnie otaczają patogenny, mikroorganizmy powodują ich śmierć. Są w stanie zwiększać odporność organizmu.
Zioła - zawartych jest w nich wiele substancji: olejki eteryczne, bioflawoidy i wiele innych. Właściwości ziół są końcowo różne, jedne działają stymlująco z antybiotykiem lub innym dodatkiem.
Stosowanie ziół:
-jako grupa kontrolna (z antybiotykiem)- najwyższa masa ciała
-grupa bez antybiotyków
-zioła- największe zużycie paszy
Zioła są w stanie korzystnie wpłynąć na dobrostan zwierząt, ale w niewielkim stopniu przekłada się to na efekty produkcyjne.
Zwiększanie wartości pokarmowej pasz:
1.dodanie mieszanki
2.przetwarzanie
Metody przetwarzania pasz:
-rozdrabnianie i śrutowanie
-mielenie
-obłuszczanie
-suszenie
-ekstrakcja
-ekstrazja
-ekpsandowanie
-płatkowanie
-autoblawowanie- zabiegi termiczne gotowanie, prażenie
-mikronizacja
-tostowanie
-kondycjonowanie
-granulowanie
Śrutowanie- zabieg rozdrobnienia, podzielenia na kilka części zbóż i roślin motylkowych. Powstaje śruta paszy. Zmienia to wykorzystanie składników odżywczych paszy. Skład chemiczny podczas tego zabiegu nie ulega zmianie, ale wykorzystanie i wartość odżywcza jest większa. Celuloza i skrobia się w nich znajdują (brak enzymu do rozłożenia)- jeżeli je ześrutujemy to enzymy mogą tam docierać i je rozkładać.
Obłuszczanie- w zewnętrznej części nasion występuje wiele włókna nie trawionego, okrywę owocowo nasienną usuwa się podczas tego procesu. To co pozostaje w wyniku obłuszczania ma inny skład chemiczny niż całe nasienie, mniej włókna więcej białka. Zboża oplewione (owies, jęczmień)- zmniejszenie włókna, zwiększa wartość pokarmową nawet o 30%.
Ekstruzja- skomplikowany proces, przeprowadzany w warunkach przemysłowych.
Zabiegi termiczne-
Ich istotą jest zadziałanie czynnik termicznego, który sterylizuje paszę, zmniejsza występowanie chorób przenoszonych z paszą, zmienia strukturę paszy co sprawia że jest ona lepiej wykorzystywana. W wyniku gotowania ziemniaków doprowadzamy do wstępnej hydrolizy skrobi, działa na L-solaninę, która jest aktywowana, giną mikroorganizmy.
Autoklawizacja- jeszcze wyższa temp i ciśnienie.
Mikronizacja- zabieg w którym na przetwarzany pokarm działamy promieniowanie podczerwonym (tak jak w kuchenkach mikrofalowych), 1,8-3,4 um, następuje wzrost temp. w wyniku czego woda zawarta w paszy gwałtownie odparowuje i niszczy struktury przetwarzanej paszy.


mniej wiecej cos takiego bylo, o tych metodach


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez eewelinaa dnia Pon 18:52, 25 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
HuBsOn




Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 141
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:39, 25 Sty 2010    Temat postu:

prof na ostatnim wykładzie mowił , ze zrobił nowy test!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pchelowski




Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 274
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:01, 26 Sty 2010    Temat postu:

hehe, zajebisty jest! Smile ciekawe czy zrobil czy tylko tak mowil...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magdaZ5




Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:47, 28 Sty 2010    Temat postu:

A ma ktoś może ostatni wykład? z 22.01

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.ochrona2007up.fora.pl Strona Główna -> odpady wszelkie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin