Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gitarrra
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: garwo.
|
Wysłany: Pią 0:41, 29 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
hej, jak ktoś moze to niech napisze mi jak po kolei leca wykłady ( w sensie co w kazdym z nich jest) ja przepisuje je na kompa tylko mam nie pokolei - chwilowo przepisze jak leci później to upozadkuje i wrzuce na forum.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
agatha
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 11:30, 29 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Wykład 22 01 2010 ostatni
Zabiegi termiczne- poprawa wartości sanitarnej paszy(usunięcie patogenów, rozkład skł. antyodżywczych)
MIKRONIZACJA- naświetlenie przetwarzanej paszy falami o dł. 1,8 – 3,4 mikro metry; proces krótkotrwały, ale intensywny. Podczas naświetlania gwałtowny wzrost temp.nawet do 120 st.. Skutkuje to gwałtownym parowanie wody z tego produktu, kiedy para nie może znaleźć ujścia zmienia się struktura wewnętrzna- zmiany wł. składników pokarmowych(korzystne)
TOSTOWANIE-(wytwórnie paszowe, podczas pozyskiwania oleju w wytłaczarniach) działanie para wodną(zagrzanie) na przetwarzany surowiec (po uzyskaniu oleju pozostaje poekstrakcyjna śruta); w nasionach jest zazwyczaj dużo skł. antyodżywczych, są one rozkladane co polepsza efekty produkcyjne
KONDYCJONOWANIE- nadanie porządanej kondycji, kiedy dany produkt będzie miał odp. Cechy do zastosowania w dalszych etapach.
Stosowany do przemysłowych mieszanek paszowych.
MIESZANKI PASZOWE: a) przyrządzanie pożywienia we własnym zakresie b) gotowe pożywienie = mieszanki paszowe
występuja w wielu wariantach, odrębne dla różnycch gatunków zwierz.; zróżnicowane pod względem np. wieku zwierz.
Postać- rozdrobnione by można było dobrze wymieszać:
-sypka
-granulat(zbite cząstki) dają lepsze efekty niż sypka [kondycjonowanie w temp. Ok 70st.,odp.uwilgocenie-bardziej podatne na granulowanie)
EKSPANDOWANIE- produktem jest np. popkorn; woda gwałtownie parując rozrywa ziarno kukurydzy- gwałtowna zmiana właściwości skrobii- staje się ona bardziej użyteczna. Jest to więc przetwarzanie teemiczne polegające na b. gwałtownej zminie...
EKSTRUZJA-(bardziej zaawansowane ekspandow.)
Jednocześnie działa podwyższona temp. (nie niższa niż 70 st. od 100-200st.) i działa podwyższone ciśnienie 20-25MPa (chrupki kukurydziane, zupki chińskie)
W temp powyżej 70 st.C i warunkach odp.uwilgocenia następuje otwieranie się ziarna skrobiowego od stref peryferyjnych i następuje sklejkowanie – żelatyfikacja skrobii. Łatwiej dostępna i o większej wartości energetycznej. Amylopektyny nie ulegają przetworzeniu- wrażliwa jest część amylozowa. Podatność skrobii zależy od gatunku rośl.z której pochodzi(zboże- bardziej podatna; ziemniaki- wymagaja wyższej temp.)
sprawnoś procesu zal. od tłuszczu występującego w produkcie lub...??
Kw. tł. C18 – istnieje tendencja do powstawania struktur skrobiowo- tłuszczowych = zamiast poprawy pogorszenie efekyu żywieniowego.
Pewne proc. termiczne mogą doprowadzić do zmian- redukcja gr. aminowej...??
Powstają szkodliwe melanoidy, aminokwasy D zamiast L
Jeżeli za długo w ekstruderze lub za wysoka temp to gorsza jakość pokarmowa
ekstruzja HTST(hight temperature short time)- wys. temp, krótki czas; nie dłużej niż 2 min.
Podczas tego procesu zmiany mogą doprowadzić do rozpuszczalności białka- porządane jest, żeby nie było zbyt szybko rozpuszczalne bo powstanie amoniak, który może zatruć org.
To tyle co mam, niech ktoś ewentualnie uzupełni
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
gitarrra
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: garwo.
|
Wysłany: Pią 12:35, 29 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Lejdis end Dżentelmen,
Wrzucam wykłady z żywienia ( niestety nie są po kolei bo na kserówkach miałem poucinane daty :/ - nie chce mi się już tego robić, ponieważ spędziłem troche czasu na przepisaniu i mam dość tych notatke :/ )
[link widoczny dla zalogowanych]
Myśle ze się przydadzą ( sorry za jakiekolwiek błędy ale nie korzystalem ze swoich notatek a wójek google czasami sobie nie radził:p )
Pozdro!
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
HuBsOn
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 141
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 16:37, 31 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
oki egz jest jutro o 14 ale gdzie agro 2 sala?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
BezstronnyObserwator
Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Nie 16:39, 31 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
o 14: 30 101Agro2
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelcia
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 23:33, 31 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
1. pasza zawiera przynajmniej. (1 składnik odżywczy, który jest strawny)
2. partia paszy oddana do laboratorium to ( próba reprezentatywna)
3. Śrutowanie
śrutowanie dotyczy ziaren i nasion; jest niczym innym jak rozkruszeniem ziarna na kilka fragmentów. Nie ulega zmianie skład chemiczny. Prawie wszystkie ziarniaki i nasiona są podawane po śrutowaniu. Po śrutowaniu wartość pokarmowe ziaren i nasiona jest większa niż tych w całości (te w całości są otoczone włóknami, które zwierzę nie jest w stanie rozłożyć.)
4. Składnikiem odżywczym nie jest
Składniki anty odżywcze:
alkaloidy
alkilorezorcynole
antywiatminy
fityny
glukozydy cyjanogenne
glukozydy pirymidynowe
glukozydy nolany
inhibitory enzymów proteo- i amylolitycznych
latyrogeny
lektyny (hemagltutyniny)
polisacharydy nieskrobiowe (NPS)
saponiny
taniny
5. w skład łubinu wchodzi (alkaloidy)
6. głód wywołuje (brak glukozy)
7. fityny
Fityny – organiczne połączenie fosforu. Jeden z największych problemów odnoszących się do ochrony środowiska. Fosfor zawarty w produktach pochodzenia zwierzęcego jest bardzo dobrze wykorzystywany, a także fosfor kopalny(pochodzący z fosforanów, I-wapniowy, II-wapniowy). Kopalne źródła fosforu zanieczyszczone są metalami ciężkimi. Wprowadzając ten fosfor do skarmiania zwierząt wprowadzamy także metale ciężkie.
Na fityny przypada około 80% fosforu w roślinie. Nie byłoby to problemem, gdyby nie to że te organiczne połączenia fosforu są użyteczne dla zwierząt. Zwierzęta nie mają fitaz(enzymów) je rozkładających. Problemem duża ilość fityn(produkty zbożowe, zielone) a nie mamy enzymu żeby je rozłożyć. Pomimo tej dużej zawartości mamy deficyt fosforu. Fosfor fitynowy wpływa negatywnie na wykorzystanie innych składników pokarmowych. Wynika to z konsekwencji budowy fityn. Kwas fitynowy(pochodna mioizotolu) – mioizotolo-6-fosforan. W organizmie brakuje enzymu, żeby odciąć reszty fosforanowe i dlatego jest niewykorzystany.
8. na co działają alkaloidy
Alkaloidy – mają alkaliczne pochodzenie. Jest to potężna grupa, znamy około 6000 alkaloidów w 12 grupach podzielone:
-protoalkaloid
-alkaloid właściwy(właściwości toksyczne)
-pseudoalkaloid(toksyczne)
Występują prawie wyłącznie w świecie roślin(jaskrowate, krzyżowe, motylkowate, marzanowate, psiankowate). W świecie zwierząt są one unikatem, występują u salamandry, w jadzie niektórych ropuch i niektórych owadów(celem jest ochrona).
9. W którym składniku występuje azot proteinogenny (białko właściwe -peptydy, polipeptydy)
10. Białko – główna funkcja to (dostarczenie odpowiednich aminokwasów)
Funkcje białka:
budulcowa
transportowa ( hemoglobiny)
odpornościowa
bioregulacyjna
enzymy
11. jaka struktura białka jest najważniejsza (I-rzędu)
12. włókno surowe ulega hydrolizie w
13. strawność pozorna to
14. strawność rzeczywista jest
15. aminokwasem syntetycznym nie jest (lizyna, metionina)
16. najważniejszymi tłuszczami dla zwierząt są (tłuszcze właściwe)
17. czynnikiem przeciwmiażdżycowym jest
18. aminokwasy względnie egzogenne
Aminokwasy względnie egzogenne – 1) wielkość zapotrzebowania na dany aminokwas ( glicyna, seryna, prolina) W przypadku małego zapotrzebowania traktujemy jak endogenne, duże zapotrzebowanie jako egzogenne 2) podobieństwo w budowie aminokwasów ( fenyloalanina – tyrozyna, metionina – cysteina) Melanina i cysteina są aminokwasami siarkowymi. Jeżeli pokarm był bogaty w metionine i było jej dużo to wtedy cysteina przestaje być potrzebna bo może być wyprodukowana i nie jest wtedy egzogenna. Gdy metioniny jest mało to cysteina jest egzogenna.
19. ekstruzja zachodzi
Ekstruzja-proces jednoczesnego działania podwyższonej temp minimum 70c (100-200c) oraz podwyższonego ciśnienia 20-25 mega pascali
-od strony chemicznej następuje otwieranie się ziarna skrobiowego i następuje skeikowanie że latynizacja skrobi amylopektyny nie przetwarzają się, lecz część amylozowa jest podatna
-skrobia ziemniaczana jest mniej podatna na wyższe temp
-ekstruzja- HTST-czyli wysoka temp ale krótki czas(high temperatur es short time ) max 2 min
-zmiany mogą doprowadzić do zamiany rozp. białka ale nie może być za bardzo rozp.
-procesy termiczne SA efektywne, korzystne, zmienia się skład paszy
20. cos o beta-glukanach
Β-glukany
Są polisacharydowymi składnikami ścian komórek roślinnych, głównie ziarna owsa i jęczmienia, a także drożdży (m.in. Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces fragilis) i grzybów drożdżoidalnych (m.in. Candida tropicalis, Candida utilis); znane są również (β-glukany, które są składnikami ścian komórek bakterii, albo stanowią składnik wydzieliny bakterii, np. z rodzaju Alcaligenes, Sarcina ventriculi.
Zawartość β-glukanów:
-w obłuszczonym ziarnie jęczmienia - 20-100 g/kg
-w obłuszczonym ziarnie owsa -25-66 g/kg,w ziarnie żyta - 1-3 g/kg,
- w ryżu, pszenicy i sorgo nie przekracza 1 g/kg.
Określenie "β-glukany" dotyczy wielkocząsteczkowych polimerów cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi β(1-3 i β(1-4). Połączenia typu β(1-4) występują grupowo po dwa lub trzy tworząc łańcuchy celotriozy lub celotetrozy, które między sobą połączone są wiązaniami typu β( 1-3). β-glukany poszczególnych zbóż charakteryzują się odmienną wartością proporcji jednostek celotetriozowych do celotetrozowych w cząsteczce. I tak np. w β-glukanach z ziarna owsa wartość tej proporcji waha się od 1,9 do 2,2, w β-glukanach z ziarna jęczmienia - od 2.5 do 3,2, a w β-glukanach z pszenicy - od 2,6 do 3,3.
Obecność w cząsteczce wiązań typu β1,3 oraz (β1,6 sprawia, że cząsteczki β-glukanów mają nieregularny kształt i są podatne na hydrolizę. Struktura i stopień polimeryzacji zależy od pochodzenia β-glukanów oraz sposobu ich izolowania. Te czynniki z kolei determinują właściwości fizykochemiczne β-glukanów, takie jak rozpuszczalność w wodzie, lepkość i zdolność tworzenia żeli, które z kolei warunkują ich różne działania w organizmie.
21. do włókna surowego nie należą
22. w soku żołądkowym występuje enzym (pepsyna, endopeptydazy)
23. skrobia ostatecznie rozkładana jest w (jelicie)
24. białko jest rozkładane w jamie gębowej u (krowy)
25. rozkład enzymatyczny skrobi
26. w łubinie głównym składnikiem antyżywieniowym są (alkaloidy)
27. z białkiem pokarmowym kompleksy tworzą
28. składnikiem antyżywieniowym nie jest
Składniki anty odżywcze:
alkaloidy
alkilorezorcynole
antywiatminy
fityny
glukozydy cyjanogenne
glukozydy pirymidynowe
glukozydy nolany
inhibitory enzymów proteo- i amylolitycznych
latyrogeny
lektyny (hemagltutyniny)
polisacharydy nieskrobiowe (NPS)
saponiny
taniny
29. strawność rzeczywista nie zależy od
30. śruta pszenna w porównaniu do ziarna pszenicy
31. produktem trawienia skrobi w żwaczu jest (kw. propionowy)
32. żywieniowo użytecznym polisacharydem nie jest ??
użyteczne:
♦ celuloza,
♦ hemicelulozy,
♦ skrobia
♦ glikogen
♦ beta- glukany
♦ pektyny
♦ lignina (nie jest cukrem)
33. wartość pokarmowa białka (wartość użyteczności metabolicznej)
34. pasza musi zawierać
PASZA ( pokarm)
1.woda
a) swoista
b) wolna
c) higroskopijna
d) krystaliczna
2.sucha masa
a) substancje nieorganiczne – popiół surowy
- popiół właściwy
- zanieczyszczenia mineralne
b) substancja organiczna
- zawierająca azot ( białko surowe )
a) białko właściwe
b) związki azotowe niebiałkowe ( NPN)
- niezawierające azotu
a) tłuszcz surowy ( ekstrakt eterowy)
b) włókno surowe
c) związki bezazotowe wyciągowe ( BAW )
NIE DO KOŃCA KOMPLETNE ALE MOŻE AKURAT SIĘ PRZYDA
Nie wiem czy są dobre na 100% odpowiedzi, ale może akurat;) jak coś to poprawiajcie
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ewelcia dnia Nie 23:35, 31 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tehak
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:46, 01 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Zapisał może ktoś prawidłowe odpowiedzi z pierwszego terminu egzaminu z Żywienia ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kade21
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 9:40, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
O której i i gdzie jest w środę żywienie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Carolina_88
Dołączył: 28 Kwi 2008
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:43, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
o 12.00 agro II s 101
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gosiaczek7
Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:17, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
a wie ktoś w jakiej formie będzie poprawa? opisówka czy znowu test?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
andzia
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:34, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
bedzie na tej samej zasadzie co pierwsy termin, czyli test, 36pytan, zalicza 18,5punkta, za zla odpowiedz 0,5punkta mniej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gosiaczek7
Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:37, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
dzięki:) to może da ten sam test
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gitarrra
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: garwo.
|
Wysłany: Pon 20:10, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
podomno ma dac ten sam test albo bardzo bardzo podobny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gosiaczek7
Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 20:17, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
a pamięta ktoś może chociaż te prawidłowe odpowiedzi?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mała
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: lbn
|
Wysłany: Pon 23:11, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
1.Co wchodzi w skład tłuszczu surowego: witaminy lipofilne
2.Ekstruzja polega na: działanie podwyższonego ciśnienia i temp
3.Dawka włókna surowego w żywieniu świń wynosi: 2-5g
4.Ile podaje się włókna chyba w żywieniu drobiu:
5.Co powinno zrobić białko w żwaczu:
6.Co hamuje wytwarzanie Wit D3: saponiny
7.Do jakich produktów dodaje się fitaz ze: do zbóż
8.Strawność to:
9.Strawność pozorna od rzeczywistej rożni się:
10.Zawartość włókna po chyba śrutowaniu : nizsza, wyzsza lub cos tam
11.Beta-glukany cos tam:
12.Które to są składniki pokarmowe:
13.Produkt koncowy rozkładu bialek w zwaczu:
14.Kwasy organiczne są składnikiem czynnym któregoś z dodatkow paszowych:konserwanty
15.Jakies pytanie co odp była lipaza
16.Które tluszcze SA najwazniejsze u zwierzat chyba: kwas linolowy i linolenowy
17.Aminokwasy syntetyczne to: metionina, treonina, lizyna, tryptofan
18.Który składnik jest oznaczany metoda inna niż bilansowa?
19.Ekstruzja co robi, o efekt chyba chodziło: niekorzystnie na białko wpływa
20.Czynnik przeciwmiażdżycowy lub przeciwnowotworowy: sprzężony SKL
21.Z czym łączą się białka: tanina
22.Stosunek sytości do głodu: nadrzędny
23.Gdzie są ośrodki sytości i głodu: przysadka
24.Sruta pszenna w por z ziarnem pszenicy: ma taki sam sklad chem
25.Co odp za uczucie głodu: glukoza
26.Chyba coś o alkaloidach było, gdzie są zawarte czy jakoś tak
27.W którym skl wystepuje azot proteinogenny: białko właściwe
28.Cos o mikronizacji chyba
29.Który skl wlokna surowego w ogóle niewykorzystywany żywieniowo: lignina // Żywieniowo użytecznym polisacharydem nie jest : lignina
30.Wyłączna funkcja chyba cukrów albo tłuszczu surowego jest:
31.Aktywność ośrodka sytości powoduje: sytość?
32.Co powoduje obkurczenie żołądka: głód //albo co powoduje glod: obkurczenie żołądka
33.Chyba co to śrutowanie
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|