Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ToTenCham
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wziąć darmową Vodę
|
Wysłany: Śro 11:32, 20 Sty 2010 Temat postu: Żywienie Kolokwia i zwolnienia WAŻNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
Informacja o tym, że drugie kolokwium zalicza także pierwsze była błędna wiec niezależnie od tego jaki był wynik z drugiego kolokwium osoby które mają coś do zaliczenia mogą to zaliczyć w piątek lub w sobotę potem profesora nie będzie przez cały tydzień.
Osoby które mają opcje zwolnienia z egzaminu mają się stawić w piątek o 14 pod gabinetem profesora 415zoot. Będzie jedno pytanie z wykładów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
ewelinaanaszewska
Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:01, 22 Sty 2010 Temat postu: pytania z żywienia dla z wolnionych z 22.01.09!! |
|
|
18. NNKT odp: linolowy omega 6, linolenowy omega 3.
17. Jakie witaminy są rozpuszczalne w tł. surowym odp: K<dlaczego>
20. Składnikiem antyodżywczym jest odp: beta- glukagen
28. W łubinie występują odp: alkaloidy
31. Fityny tworzą chelaty z odp: z wapniem(inne: sód, gorzki smak nadaja?)- bo są to pierwiastki IIwartościowe i III wartościowe
15. Która stuktura białka jest najważniejsza odp.I
16. Jaki aminokwas nie jest syntetyczny?odp: cysteina
30. Autooksydacja tłusczu odp: szkodliwe dla zwierząt(bo tworzą wolne rodniki)
19. Składniki nieużyteczne pokarmowo odp: aflatoksyny(toksyny grzybów)
10. Od czego zależy WBB?odp: (?aminokw.egz?)
2. Strawność rzeczywista nie zalezy od: odp: ksantyny(ogólnie chodziło o barwniki)
*Ekstruzja odp. wpływa niekorzystnie na białko
*Co robi obłuszczanie? odp. zmniejsza zawartość tanin
*W czym jest rozpuszczalne włókno surowe odp: kwas i zasada
*Z czym łączą się białka? odp: taniny(początek odpowiedzi)
*Coś ze Zwierzętami monogastrycznymi i białkami odp: wyższej jakości niż poligastryczne
*ostatni odcinek trawienia skrobii odp: jelito cienkie
*pasza zawiera odp: składnik polarny strawny
*czynnik przeciwmiażdżycowy odp: sprzężony kwas linolowy SKL
31
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaanaszewska
Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:09, 22 Sty 2010 Temat postu: cd. |
|
|
Substancja która nei może być zawarta w paszy odp: żadna z powyższych chyba
*białko wzorcowe, największa jego wartośc w jaju kurzym znajduje się odp. w całym jaju
*Stosunek sytości do głodu odp: nadrzędny
*białko nie zawiera w sobie odp: D-aminokwasów
*serotonina odp:powstaje z tryptofanu
*na czym bazuje metoda Blocka Mitchella odp: prawo monimum Liebiega
*pasza jest to pokarm odp: coś z syntetyczne
*teoria fizyczna wg tej teorii w przewodzie pokarmowym co nie jest wypełnione powietrzem? żołądek
*współczynnik strawności jednostka odp: %
Numerkii przed pytaniem oznaczaja nr pytania z testów, ktorych ma kilka wersji, samemu wybiera się numerek.
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eewelinaa
Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:10, 22 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
* żywieniowa strawność wyrażona jest w- roznicy PRODUKTU pobranego do wydalonego
* co odpowiada za uczucie glodu- GLUKOZA
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez eewelinaa dnia Pią 19:11, 22 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jassica
Dołączył: 05 Gru 2008
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: ZS
|
Wysłany: Sob 15:04, 23 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
* ilość włókna surowego w żywieniu świń - 2-5%
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
annneczka
Dołączył: 09 Kwi 2008
Posty: 198
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:18, 23 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Co wchodzi w skład tłuszczu surowego? Odp. Witamina D3
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaanaszewska
Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 18:54, 23 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
*W paszy nie wystęoują: tiaminazy
*ekstruzja zachodzi jednocześnie: w podwyższonym ciśnieniu i wysokiej temp
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinaanaszewska
Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:39, 27 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
śruta pszenna w porównaniu z ziarnem pszenicy odp ma taki sam skład chemiczny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|