Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kalinka
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:51, 17 Maj 2010 Temat postu: Seminarium u dr. Król |
|
|
Pytania na seminarium:
1. Środki higieniczne dopuszczone do stosowania w gosp. ekolog.
- mydło potasowe i sodowe
- woda i para wodna
- mleko wapienne
- podchloryn sodu w postaci ciekłego wybielacza
- soda kaustyczna
- potaż
- woda utleniona
- nat. olejki roślinne
- formaldehyd
- kwasy: cytrynowy, octowy, nadoctowy, mrówkowy, mlekowy, szczawiowy
- węglan sodu
- alkohol etylowy
- kw. azotowy i fosforowy (sprzęt mleczarski)
2. Schładzanie mleka po udoju
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Aniseed/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
madziek:)
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 15:47, 21 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
1. Grupy substancji dodatkowych w zależności od pełnionych funkcji
-barwniki
-aromaty
-substancje konserwujące
-przeciwutleniacze
-kwasy i regulatory kwasowości
-stabilizatory i emulgatory
-sole emulgujące
-zagęstniki
-substancje wzmacniające smak i zapach
-sub.modyfikowane
-sub.słodzące
-sub.wypełniające
-sub.wiążące
-sub.utrzymujące wilgotność
-sub.spulchniające
-sub.do stosowania na powierzchnię
-sub.przeciwzbrylające
-nośniki
-rozpuszczalniki ekstrakcyjne
-gazy do pakowania
-gazy nośne
-sub.pianotwórcze
-sub.zapobiegające pienieniu
-sub.klarujące
-sekwestranty
2. Korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania substancji dodatkowych.
Konserwanty dodawane do żywności, poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania.
Większość z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu. Dlatego nie dodawanie ich do żywności jest praktycznie niemożliwe. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie takich produktów.
Bardzo istotne jest to, że nie wszystkie konserwanty są szkodliwe jednakowo. Niektóre w ogóle nie zawierają środków toksycznych. Ale im mniej chemii spożywamy tym lepiej dla naszego zdrowia. Każda toksyna w małych ilościach jest obojętna dla organizmu, w większych może spowodować poważne ubytki na zdrowiu. Wiele konserwantów jest bardzo szkodliwych dla naszego zdrowia, bo zawierają wiele substancji rakotwórczych. Mogą tez wywoływać reakcje uczulające.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Aniseed/images/spacer.gif) |
madziek:)
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 22:49, 18 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
mam opracowane wszystkie pytania na inżynierkę z naszej "kochanej" katedry TiPSZ, ale nie potrafię wrzucić na forum;) jeśli ktoś chce mogę wysłać na maila
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Aniseed/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|